Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σύνταξη εντύπου για δημόσιες βιβλιοθήκες

Ρέθυμνο, 21 Οκτωβρίου 2010

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες.

Όπως ίσως θα ξέρετε υπάρχουν 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Είκοσι επτά από αυτές χαρακτηρίζονται Κεντρικές και διαθέτουν επίσης μία, δύο ή και τρεις κινητές μονάδες. Όλες όμως ανεξαιρέτως βρίσκονται στην περιφέρεια και εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός όχι και τόσο «προνομιούχου» κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του πληθυσμού δηλαδή που ζει στην επαρχία, πολύ μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων και του πολιτισμού. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η Βιβλιοθήκη είναι ο μόνος κρατικός φορέας που παράγει ή υποστηρίζει πολιτιστικές δράσεις στην περιοχή της ευθύνης της.

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοί μας, θα έχετε δει κάποιες από τις δράσεις των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, είτε στο Internet, είτε σε διάφορες εκδηλώσεις ή δημοσιεύσεις, που αφορούν το χώρο μας. Όμως σας πληροφορώ ότι αυτά που βλέπετε δεν είναι παρά ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό των δραστηριοτήτων μας.

Παρ΄ όλα αυτά οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες δεν υποστηρίζονται από το κράτος. Αντιθέτως βρίσκονται πάντοτε στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας. Οι περισσότερες την στιγμή που μιλάμε υπολειτουργούν, ενώ όσο κι αν ακούγεται «τρελό» κάποιες είναι κλειστές ή ετοιμάζονται να κλείσουν (π.χ. Βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μυτιλήνης).

Αυτή βέβαια η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο «Έλλειψη προσωπικού». Πρέπει να ξέρετε ότι η τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες έγινε το 1982. Από τότε απλώς αλλάζουν οι αποσπασμένοι καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί κ.λ.π, ανανεώνοντας το προσωπικό με αυτό τον παράδοξο τρόπο.

Τα τελευταία όμως χρόνια η κατάσταση έγινε ανυπόφορη. Οι μόνιμοι υπάλληλοι φοβούμενοι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, σιγά-σιγά άρχισαν να αποσύρονται με αποτέλεσμα να αδειάζουν οι βιβλιοθήκες και να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό οι κενές οργανικές θέσεις. Για παράδειγμα σας αναφέρω τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν οκτώ κενές θέσεις.

Επίσης μη ξεχνάμε και τις περίφημες 27 Κινητές Βιβλιοθήκες, που λειτούργησαν μόνο μερικά χρόνια και αυτή τη στιγμή καμιά τους, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δρομολόγια. Όμως, επειδή ο εξοπλισμός και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, πιστεύω ότι, θα έπρεπε να ζητάμε επιτακτικά την επάνδρωση και επαναλειτουργία τους.

Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη στελέχωση των Βιβλιοθηκών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μετατάξεις υπεράριθμων υπαλλήλων από τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ.

Αυτό όμως θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο μας δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή και με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες θα μπορούσαν να απασχοληθούν περισσότεροι από 500 συνάδελφοί μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πίσω θα μπορούσε να μας γυρίσει μια τέτοια εξέλιξη!

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα Γ.Α.Κ. που κι αυτά λειτουργούν με απίστευτα τριτοκοσμικό καθεστώς. Πρέπει και γι΄αυτά να αρχίσει μια συζήτηση γιατί κι εκεί θα μπορούσαν πάρα πολλοί συνάδελφοι να βρουν δουλειά.

Παρακαλώ λοιπόν να βγάλουμε όλοι μας τα ροζ γυαλιά που φοράμε συνήθως και με τα οποία τα βλέπουμε όλα καλώς καμωμένα, και να στρωθούμε στη δουλειά. Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να γνωριστούμε μεταξύ μας και να συσπειρωθούμε για να μπορέσουμε να εκφράσουμε με δυνατή φωνή το αυτονόητο, ότι στις βιβλιοθήκες πρέπει και επιβάλλεται να δουλεύουν βιβλιοθηκονόμοι.

Με τιμή,

Αθηνά Βερνάρδου

Μέλος της ΔΕ του ΠΕΤ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου